zondag, april 22, 2007

10 Haagse accordeonverenigingen

Op de festivals (v/h audities) in den Haag traden de laatste jaren steeds 3 accordeonorkesten op: GCA, de Residentie en Haganum. Wisten jullie, dat er in 1960 liefst 10 orkesten deelnamen aan het jaarlijkse festival, dat in dat jaar bovendien voor de eerste keer in het Kurhaus gehouden werd. Het programma geeft tevens aan, dat er orkesten bestonden, die later gefuseerd zijn. Zo werden ONA en OKK het latere Haganum en fuseerden Zuiderparkorkest en de Residentie tot de Residentie/ZAO. Enfin GCA was ook een fusie tussen Grandioso en Con Anima! Het bijgevoegd materiaal ontvingen wij van de heer Muntjewerff, een "oude bekende" van ons orkest. A propos, voor wie het nog niet weet: effe op de foto's klikken met je fraaigevormde muis en dan kun je echt zien wat er staat! Oh ja, de andere orkesten bestaan niet meer; daarvan heeft Hollandia het 't langst volgehouden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nou, Ton, daar staan nog wat mooie argumenten voor de subsidie in, die toentertijd gaarne werd verleend:

"De vormende waarde immers van de amateur-muziekbeoefening, voor de enkeling en voor de gemeenschap, wordt wel algemeen erkend. Dat deze actieve muziekbeoefening dreigt te verslappen tengevolge van de opkomst en snelle verbreiding van de televisie, baart Uw verenigignsbesturen zorg. En dit is begrijpelijk. Maar mogen wij niet hopen, dat deze inzinking van voorbijgaande aard is? Ook de opkomst van de radio deed indertijd nadelige gevolgen voor het muziekleven vrezen. Evenals toen echter zal, geloof ik, op de lange duur de echte musiceerdrang van zovelen onuitroeibaar blijken." Aldus Het Hoofd van de Afdeling Kunstzaken G. Kamphuis.

Dat de opkomst van het internet maar juist als ondersteuning en stimulans voor onze onuitroeibare musiceerdrang moge werken...!
Else